2013. június 14., péntek

Mangó oltás / Mango grafting

Mangó oltás

Ha megvan a kis növényünk, szeretnénk termést is. Sajnos a magról ültetett mangó nagyon sok idő múlva fog teremni, ezért nem is érdemes arra várni, hogy magától teremjen. Az igaz, hogy vannak olyan fajták, amik teljesen magnemesek, de olyat senki  nem fog kapni Magyarországon. A másik lehetőség a poliembrikus mag. Egy magból két növény fejlődik ki, az egyik a rendes alap növény lesz ami ugyan csak nem fog teremni, de ott a másik ami teljesen megegyezik az anyanövény tulajdonságával. Így talán lenne esély nemes mangóhoz jutni. De a következő probléma az, hogy ilyen fajta mangót nem lehet kapni Magyarországon. A legutolsó lehetőség, hogy vásárlunk "nemes" mangót, legalábbis a boltban úgy árulják. Csupán annyi gond, hogy nincs oltás nyom, talán magnemes lehet, de annak meg hatalmas fának kéne nőnie, hogy teremjen.(ha terem) És több ezret kifizetni egy olyan mangóért ami majdnem annyit tud mint egy magról ültetett növény nem túl megnyerő.
Két jó megoldás van. Az egyik az, hogy külföldről rendelünk valóban oltott mangó növényt. Sajnos nem egy olcsó mulatság, de ha valaki ért hozzá és van is helye akkor megéri. Egy oltvány növény oltástól számítva 1-2 éven belül teremnie kell.
A másik megoldás az, hogy ismerős megy ki a trópusokra és megkérjük, hogy hozzon ágat. Még indulás előtt leszedi az ágakat, levágja a leveleket, vizes zsebkendőbe rakja és mikor megérkezik minél hamarabb fel kell oltani. A nemes ág 1-2 napot simán kibírja úgy, hogy sikerül is az oltás. Ha ezt sikerül megszervezni, akkor ne egy mangót neveljünk elő alanynak. Harmadik lehetőségnek lehetne még, ha külföldi ismerős küldene oltó ágat, ezzel csak az a probléma, hogy leghamarabb is 1-1,5 hét mire megérkezik, addig már lehet nem lesz jó a nemes ág.

Ha sikerül ágat szerezni, itt van egy kis útmutató:
Eszközök:
Kell metszőolló, oltókés vagy tapétavágó kés, parafilm vagy fólia darab és valami kötözésnek pl: gumi, raffia

A nemes ágaknak így kell kinézniük:

A magról ültetett mangó, az alany, már ekkorát is lehet oltani, bár jobb ha nagyobb:

Vissza vágjuk:

A nemes ágat 'V' alakúra vágjuk, jó ha a vágási felület hosszú. És arra nagyon figyeljünk, hogy ne legyen íves:


Az alany törzsét bevágjuk, és beletoljuk a nemes ágat. Arra figyeljünk, hogy legalább egyik oldalt a fa rész és a kéreg passzoljon, bár a legfontosabb, hogy a cambium réteg pontosan illeszkedjen.

Ezután én parafilmmel végig tekertem, jó kötésnek is de nem elég erős, a nemes ágat is végig tekertem, hogy ne száradjon ki.

Ezért én gumival kicsit körbe kötöttem. Azért is jó mert forradáskor ahogy vastagszik nem fog bele vágni.
Használjunk mást kötözésnek.


Ha nincs parafilmünk, akkor bekötözzük és egy kis fólia darabot körbe tekerünk, amit fölül és és a törzshöz kötözünk, így nem szárad ki az oltásunk. A kötést 2 hét után érdemes leszedni, mert belevág a kérgébe.

Az oltási időt nyáron csináljuk, és ne legyen utána esős-hideg idő.

Ja és ha valaki tud intézni nemes mangó ágat, akkor rám is gondolhatna.... :))

----------------------------------------------------------------------------------------
2013.08.16
Javítva:

A gumi nem jó! Az alany szára túl gyenge, ha erősen kötjük rá a gumit akkor szétnyomja, ezért az oltás sikerét rontja. Használjunk inkább raffiát, vagy a parafilmből tekerjünk sok réteget.
------------------------------------------------------------------------------------------

2013.08.16
Eredmény:

Az oltások elég jól sikerültek, az elején nehezen indultak meg, de szerencsére kihajtottak.

Forradás:


A két oltás:

Írta: Petróczki Márton






6 megjegyzés:

  1. Kedves Márton,

    érdeklődni szeretnék, hogy honnan sikerült szereznie nemes ágakat? Esetleg hol lehet venni már oltott mangófát?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Greko!

    A helyzet az, hogy nem nemes ág, hanem egy másik magoncról vágtam az oltásra szánt ágat. Ennek csupán annyi értelme volt, hogy kitapasztaljam az oltás sikerességét, és ha véletlenül hozzá jutok valóban termő növényről származó ághoz, akkor azt már biztosabban tudjam oltani. Lehet/Lehetett kapni két helyen is, de ezeken nem látszódott az oltás helye. Az egyik hely az Oázis másik a Sieberz. A nemes fajták nagy részének a friss hajtása elüt a magonctól. A magoncnak csak mélyvörös a friss hajtás, a nemeseknek sárga, zöld, rózsaszín és csak néhány mélyvörös. Amit lehet kapni azoknak mélyvörös a friss hajtás és még oltásnak a nyomát se lehet látni, ezért én nem ajánlanám azok megvételét. A kertészetekben kapható törpe változatnak a friss hajtása zöld, és oltástól számítva legalább 2-3 éven belül virágoznia kell. Külföldről biztosabb, hogy sikerül valóban oltott fát venni.

    VálaszTörlés
  3. Szia emlitettél olyat hogy egy mangó magból több novenynől ki , az érdemes at oltani , mert nekem van ilyen

    VálaszTörlés