2013. február 2., szombat

Jackfruit

Jackfruit


Eddig még olyan sok tapasztalatom nincs róla. Érdemes tudni róla, hogy csak a friss magokkal érdemes próbálkozni. A jackfruit mag nagyon hasonlít a mangó magjára, viszont sokkal szélesebb és bab formája van. Érdemes úgy ültetni, hogy a gyökere lefelé álljon, a magból elég ha csak a felszíne látszódik ki a földből. Az idő elteltével a mag felszíne bezöldül, és a földben már növeszti a gyökerét. A mag ketté nyílik és előbújik a hajtás is. A csírázáshoz szükség van pár hétre, érdemes meleg párás helyen tartani addig. A kifejlődött hajtás először hozz egy levelet. Pihen, majd megint hozz egy újabb levelet. Mivel melegben van, és növekszik, ezért táp-oldatozni szükséges. Növekedése során mindig a fény felé nő, ezért ha ablakban van és egy oldalról jön a fény, akkor forgatni kell a cserepét. Így elkerülhetjük, hogy ferdén nőjön.
Én tőzegbe ültettem, két hetente kap tápoldatot. Eddig volt az elején a növény inkubátorban, utána a növény lámpa alatt, és most az ablakban van.
Ha jó idő lesz először árnyékba rakom, és onnan fogom szép fokozatosan kiszoktatni a tűző naphoz. Nyár közepén lehet esedékes lesz majd az átültetése. Mivel trópusi növény a hideget nem bírja, erre figyelni kell.
Képek:


 Írta: Petróczki Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése