2011. december 25., vasárnap

Avokádó - Persea americana

Avokádó - Persea americana

Bevezető:
A boltokban ugyan úgy elterjedt, akárcsak a mangó. Könnyen észrevehető a fényes sötétzöld héjáról és körte alakú terméséről. Az avokádóból is sokféle van, így nem mindig körte alakú a termés. Mindegyikben viszont egy  nagy kerek mag található, amit megfelelő körülmények biztosításával, ki lehet csíráztatni.

Növény leírása:
Megjelenés: Fa lesz belőle, ha elegendő a hely 10-20m magasra is nőhet. 
Levél: A friss hajtások fehéresen szőrösek, zöld színűek, esetleg sok fény hatására pirosas árnyalatúak lehetnek. A levél teljesen kifejlődve sima tapintású, felülről nézve sötétzöld, alulról nézve fehéres árnyalatú. A levél alakja lándzsa vagy elliptikus.
Szár: A szára az elején zöld, majd idősödve folyamatosan elfásul. 
Virág: Virágzata van, ami sok kis fehéres, zöld kis virágból áll. Beporzása nehéz. Először a bibe érik be, ekkor még nincs virágpor. Majd beérnek a portokok is, ekkor van virágpor, de a bibe már nem fogékony. Ha sikerül is beporozni a virágokat, a kis termés kezdemények nagy részét ledobálja, mivel saját virágporával lett porozva. Ezért szükséges 2 fajtát tartani a sikeres porzás érdekében.
Gyökér: Nincs olyan nagy karógyökere, mint a mangónak, sokkal jobban szétágazik a gyökere.
Termés: Fajtától függ a nagysága, színe, alakja, íze. Általában körte vagy ovális alakú. A termés héja vékony, a fehéres gyümölcshúsa, ami fogyasztásra alkalmas. Középen a nagy mag található. A termés kifejlődéséhez szükséges idő 6-9hónap.

Növény igénye:
Fény: Teljes napfényt igényel.
Tápanyag: Általános vagy citrusoknak való tápoldat megfelel neki. Azonban vigyázni kell, hogy a műtrágya használatnál só gyűlhet össze a növény földjében, amit nem bír.
Víz: Esővíz vagy mészmentes víz. Két öntözés között kicsit száradjon ki a föld, így elkerülhető a túllocsolás.
Föld: Jó vízáteresztő, enyhén savanyú, szerves anyagban gazdag földet szereti. A műtrágya használattól összegyűlő só veszélyes lehet a növény számára. A szabadban tartott növényeknél nem nagy gond, mert az eső kimossa a talajból a sót. 
Hőmérséklet: Szereti a meleget. Nyáron azonban a nagy forróságban kiszáradhat, ha kicsi cserépben van, és nem figyelünk rá. Télen erre a növényre is igaz, hogy ha kevés a fény, alacsony hőmérsékletben kell tartani, ha melegben tarjuk sok fény kell, ami télen nincs, így pótmegvilágításra lehet szükség. Én 10 fok körül szoktam tartani, de 0 fok körüli hőmérsékletet is elviseli. Azt vegyük figyelembe, hogy nem télálló növény.

Növény termesztése:
Mag csíráztatása:
A magról csírázott növény nagy valószínűséggel nem fog teremni, ezt el kell fogadnunk, vagy esetleg szerezni kell nemes ágat, és be kell oltani a növényünket. Ha oltani szeretnénk, érdemes egyenes, hosszú törzsűre nevelni. 
A kerek mag csírázásához a legfontosabb, hogy folyamatosan nedves helyen legyen. Kétféle módon lehet kicsíráztatni a magot. Az egyik módszer, hogy földel teli cserépbe dugjuk, a mag hegyes felével felfelé. Úgy, hogy a mag fele, vagy legalább felső 1/3-a kilátszik. Földnek használhatunk virágföldet. Ez után nincs más dolgunk, hogy csak locsoljuk. Körülbelül 6-8 hét után kicsírázik a növény. A mag kettéreped, fölül a hajtás nő ki, alul meg a gyökér. A friss hajtása hajlamos, hogy megnyúljon a kevés fényben, ezért biztosítsunk neki elegendő fényt. Amire még figyelni kell, hogy a magot ne ültessük nagyon kicsi cserépbe, mert az a növény növekedésére is ki fog hatni. Ültessük egy  legalább 20cm magas cserépbe.
A másik módszer, hogy egy vízzel teli pohárba rakjuk a magot. A magba beleszúrunk 3 fogpiszkálót úgy, hogy egyforma távolságra legyenek egymástól. Így a mag nem süllyed el, és a mag felső 1/3-a kint van a levegőn. Ilyenkor is ugyan az a folyamat játszódik le, mint a földben, talán kicsit gyorsabb és látványosabb. A vizes módszernél arra kell vigyázni, hogy a mag vízbe eresztett gyökerei csak a vízhez vannak szokva. Ha egyből földbe ültetjük, könnyen megéghet a gyökere. Érdemes kis földadagokat szórni bele, hogy hozzászokjon.

Növény nevelése:
Ha sikerült a magból kis növényt előnevelnünk, vagy akár szerezni egy oltott növényt, nincs más dolgunk, hogy hozzászoktassuk először az új helyéhez. Érdemes tűző napon, de széltől védett helyen tartani. Ha megvan az új helye, árnyékoljuk 2 hétig, hogy hozzá szokjon az új fényviszonyokhoz és ne égjen meg a levele. Locsolni az időtől függően kell. Ha meleg van, gyorsabban párologtat, így több locsolást igényel. Én úgy szoktam, hogy két locsolás között kicsit kiszárad a talaj, így elkerülhetjük, hogy kirothadjon. Tápanyag utánpótlás vegetációs időszakban kell, 1-2 hetente elég. Ha a növény nagy, a cserép súlyához és méretéhez képest, a szél könnyen felboríthatja, erre vigyázzunk. Átültetni tavasszal kell, virágföld és egy kis tőzeg keveréke megfelel neki, esetleg perlittel lazíthatjuk a talaját. Ha műtrágyát használunk, mindenképp érdemes szabadban tartani a növényt, vagy néha lágy vízzel átmosni talaját az összegyűlő só miatt. Téli tartását már a föntiekben leírtam.
Betegségei és kártevői: Az antraktrózis néha megtámadhatja, szürke-fekete foltokban elhal a levél, szerencsére nem annyira viseli meg a növényt, mint a mangónál. A gomba ellen Cuproxat fw-vel könnyű védekezni, 2-3 alaklom után majdnem teljesen eltűnik a gomba. Telelés során a friss hajtásoknál megbújhatnak a levéltetvek.

Írta: Petróczki Márton




1 megjegyzés:

  1. Kedves Márton! Nekem kb 1 éves az avokádó fám, de nem mertem kirakni eddig még a szabadba. Ennyi lakásban töltött idő után kitehető-e még? Az erkély nagyon meleg, nincs teteje, egész nap süti a nap. A nyitott folyosót hajnaltól kb délelőtt 10-ig éri a napsugár. Mit javasol? Köszönettel Kuzma Erzsébet

    VálaszTörlés