2011. július 19., kedd

Ananász – Ananas comosus


Bevezető:
Boltban sokszor látni, egy érdekes gyümölcsöt, aminek a tetején egy zöld növényféleség van. Az pontosan a termés levélrozettája, aki szeret kísérletezni egzotikus növények magjai elvetésével, biztos eszébe jutott, hogy talán el lehetne ültetni. Igen, el lehet ültetni, és még szép növény is fejlődik belőle, sőt pár év múlva terem.

Növény igénye:
Fény: Félárnyékot vagy teljes napfényt igényel.
Tápanyag: Vegetációs időszakban 2-3 hetente rendszeresen kaphat tápoldatot megfelelő hígításban. A levél tápoldatozás is elég jól használható.
Hőmérséklet: Nagy a hőigénye, fagyérzékeny.
Víz: Esővíz, lágy víz.
Föld: Laza, enyhén savanyú.

Növény termesztése:

Levélrozetta gyökereztetése:
Először is a boltban meg kell venni a gyümölcsöt, de nem mindegy, hogy melyiket, ha kifejezetten növénynevelés is a cél, akkor érdemes a legszebb levélrozettával rendelkező ananászt megvenni. Az a legjobb, amelyik nincs összetörve, de nem is nagyon kicsi fejletlen. A nagyon összetört levélrozettából is lehet növény, csak egy jó ideig esztétikailag nem lesz olyan szép.
Az első lépés, hogy a levélrozettát levágjuk a termésről. Sok leírás úgy írja, hogy kicsit a gyümölcshússal kell levágni, majd a kis gyümölcshúst is le kell vágni körbe. Majd az a rész fog majd meggyökeresedni. Lehet működik, de elég kevés eséllyel és a rothadás veszélye is fen áll.
A tapasztalataim alapján érdemes a termés és a levélrozetta találkozásánál levágni. (Ez azért is jó, mert minél hamarabb meg kell gyökereztetni, a termésen csökken az esélye. És ha esetleg a gyümölcs fogyasztásával még várni akarunk, hátha érik, persze nem utóérő, akkor sincs gond.) Alulról a kicsi leveleket le kell szedni, addig, amíg egy 1-1,5cm-es tönk rész nem lesz. Látni fogunk sok pontot, onnan is fog majd gyökér fejlődni. Van olyan, hogy már kicsi gyökerek vannak, az annál jobb. A nagy vágási felületet faszénporral be kell kenni, hogy ne gombásodjon be, de esetleg nem túl szakszerűen fahéj is megteszi, de ezek nélkül is van siker.
Ha ezekkel mind megvagyunk, akkor már nincs más dolog, mint elültetni. Fontos, hogy minél hamarabb el kell ültetni, mert gyorsan kiszárad. Tapasztalat alapján jobb kicsi cserépbe ültetni, mint nagyba. A nagy cserépből könnyen kifordul a levélrozetta, és esetleg az új gyökerek megsérülhetnek, ami a növény gyökereztetés rovására megy. A kicsi cserépben lévő egy lökéstől nem fordul ki, hanem a cserép is mozog vele együtt. Földnek lehet használni virágföld+tőzeg keveréket (1:1), mészmentes kvarchomokkal vagy perlitettel lehet lazítani. A levélrozettán a lecsupaszított résznek földben kell lennie, mert ott fog meggyökeresedni. Arra vigyázzunk, hogy túl mélyre ne ültessük. A rozettát cseréppel együtt egy meleg, párás helyre kell rakni. Két féle képen lehet megoldani. Az egyik lehetőség, hogy egy átlátszó zacskóba rakjuk, amivel biztosítani tudjuk a megfelelő párát. A zacskó száját össze kell fogni, de szellőztetni kell, hogy be ne gombásodjon. A második lehetőség, hogy egy akvárium üvegbe rakjuk, aminek a tetejét le kell fedni üveglappal úgy, hogy hagyjunk elegendő rést a szellőzéshez. Nap nem érheti, mert az üvegházhatás miatt megfő. Egyik módszernél sem állhat vízben a cserepe, csak nedvesen tartsuk, párásításnak langyos vízzel spricceljünk. Ha minden jól megy, pár hét alatt meggyökeresedik és elkezdenek nőni az új levelek. Szoktassuk folyamatosan a kinti levegőhöz egyre több szellőztetéssel, majd rakjuk egy félárnyékos helyre. Ha megerősödött az ananász növényünk próbálhatjuk hozzászoktatni a tűző naphoz.  A sarjakat is ilyen módszerrel meg lehet gyökereztetni.


Mag csíráztatása:
Ritka, hogy előfordulna a gyümölcsben. Magról nevelt növénynek legalább 10 év kell a termésig.


Növény tartása:
Extra nagy igénye nincs. Egy bromélia féle, aminek nincs nagy gyökérrendszere, ezért cserépben gond nélkül tartható. A pangó vizet nem szereti, ki is rohad tőle, ezért a cserép alátétjéből öntsük ki a fölösleges vizet. Párásítás céljából langyos vízzel nyugodtan permetezhetünk. Sok fényt igényel, ezért ezt biztosítani kell. A nyári nagy hőségben növényünket takarással védhetjük. Tápanyag szegény földben is elvan, viszont rendszeres tápoldatozás szükséges a növény számára. A tápanyagot levelein keresztül tudja a legjobban felszívni. Ezért levél tápoldatozással is próbálkozhatunk. Télen a fiatal növényt 10-14 fokon teleltessük. Az idősebb tövet 15 fokon. Télen alig öntözzük, inkább csak permetezzük a leveleit és a növény környezetét. Fagyot nem bírja. Termést állítólag levélrozetta meggyökereztetésénél 24 hónap múlva fejleszt, hidegebb helyeken még több idő. Ha már szép nagy erős növényünk van, és termést szeretnénk rajta nevelni, nem kell éveket várni, egy trükkel hamarabb elérhetjük, hogy teremjen. Zacskóba kell rakni az ananász növényt, és egy félbevágott almát rakni mellé. Alma érésekor etiléngáz képződik. A zacskót jól le kell zárni, hogy az etiléngáz bent maradjon. 1-2 hétig kell így tartani. Az etiléngáz növényi hormon(is), ami a növények öregedését eredményezi. Sok gyümölcsöt ezzel érlelnek be. Az ananászt virágzásra serkenti, majd a virágokból lesz a termés. 
                                                                                    
                                                                                          Írta: Petróczki Márton


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése