2015. május 14., csütörtök

Néhány gyümölcs bemutatása

Néhány trópusi gyümölcsöt bemutatok, amit tudtam kóstolni arról leírom a tapasztalatomat.

Sapodilla  
Latin neve: Manilkara zapota
Éretlenül kemény, és csersavas. A csersav elég erőteljesen össze húzza az ember száját, így amíg nem érett meg addig nem is nagyon lehet megenni. Ha érett akkor puha, színe kissé barnás, megkóstolva nem csersavas és nagyon finom édes. Túl sok mag nem található benne, frissen vetve jól csíráznak.



Tojásfa (angolul: canistel)
Latin név: Pouteria campechiana
Éretten egész finom, édeskés, viszont állagra olyan mint a főtt tojás sárgája. Ez nem egy lédús gyümölcs. Belsejében található egy nagy mag, esetleg kettő. Frissen vetve jól csíráznak. 




Licsi (angolul: lychee)
Latin neve: Litchi chinensis

Szerintem már sokan találkoztak ezzel a gyümölccsel. Télen rendszeresen kapható. A gyümölcsöt egy vékony héj veszi körül, alatta fehér édes lédús gyümölcshús van, középen meg nagy barna mag. A magok elég jó arányban csíráznak, viszont a magoncok nehezen maradnak meg.



Rambután (angolul: rambutan)
Latin neve: Nephelium lappaceum
 Nagyon finom gyümölcs, íze a licsire hasonlít. A gyümölcs felépítése is a licsivel megegyező, de ennek a héja "szőrös" és a magja fehér. A magok rosszul csíráznak, a képen látható tálcából csak 1db maradt meg.



Mangó (angolul: mango)
Latin neve: Mangifera indica
A képen látható fajta nagyon finom ha érett. Az érett gyümölcs színe: sárga. Ez nem a boltokban kapható fajta ami féléretten kerül a boltokba, frissen recseg, ha vár vele az ember akkor meg inkább megrothad mint érik. Ez a mangó nagyon jó illatú, íze nagyon intenzív, állaga mint egy igazi érett őszibarack. Mindenkinek ajánlani tudom. Annyi a hátránya, hogy a képen látható gyümölcs 800-1000ft is lehet.


Mountain soursop
Latin neve: Annona montana
 Nem tudtam megkóstolni, ezek külföldi képek. Ez egy Annona féle. 




Gac fruit
Latin név: Momordica cochinchinensis
  
Ez egy kabakos növény termése, nem tudom, hogy gyümölcsnek vagy zöldségnek minősül. A piros gyümölcshús rész nem túl ízletes, olyan semleges, a sárga rész kicsit édeskés de annak se volt túl sok íze. A magok elég jól csíráztak.


1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Reni vagyok. Olyan kerdesem lenne, hogy lenyeges nagyon, hogy mit milyen foldbe ultetek? Ha veszek egy zsak viragfoldet es minden kis magomat abba ultetek az nem jo?

    Koszi a valaszt elore is, amugy nagyon tetszik az oldal. :)

    VálaszTörlés