A kiszedett gyümölcshúst nem szabad sokáig tárolni, frissen meg kell enni. A hűtőben 2-3 napig tárolva már nem olyan finom és nagyon erős szaga lesz.
A héj tüskés, kemény, erősen megfogva szúrja kezünket. A belseje több gerezdre oszlik, úgy kell elképzelni mint egy nagy vadgesztenyét. A gyümölcshús a gerezdekben helyezkedik el. Színe fajtától függ. Lehet egészen pirosas, narancssárgás és világos sárga. Alaposan megnézve, látható hol válik ketté a gerezd, ott kell óvatosan végig vágni késsel.
A magok a gyümölcshúsban helyezkednek el. A magok száma és alakjuk is faji bélyeg. A trópusokon az a jó, ha minél kevesebb mag és fejletlen. Így több a gyümölcshús. Az életképes mag 'kövér' és kemény. A fejletlen mag lapos, puha és könnyen hajlítható.
A képen látható magok között a bal alsó sarokban lévő 2 mag nem jó.
Mag ültetés:
A magokat meg kell mosni. Nem szabad mélyre ültetni. Én a föld tetejére fektettem, és vizes zsebkendővel takarom. Érdemes használni egy üres akvárium üveget amit üveglappal fedünk. Így a meleg és a magas pára biztosított. A vizes zsebkendő azért kell, hogy az elején a mag és a csírája ne száradjon ki. Ha legyökerezett akkor már képes ellátni magát vízzel, így 1-2 hét múlva le lehet szedni a vizes zsebkendőt.
Írta: Petróczki Márton
A képek sajátok, a cikk terjeszthető a forrás megjelölésével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése