2015. május 28., csütörtök

Durián

Sikerült vennem durián gyümölcsöt. A szaga tényleg büdös, minél érettebb annál elviselhetetlenebb. A bontatlan és felbontott gyümölcs egyformán ontja a szagát, kibontva nem büdösebb. Az íze viszont nagyon finom, elsőre szokatlan és érdekes, viszont ha többet eszünk egész jól rá lehet kapni az ízére. Megkóstolva már nem érződik olyan büdösnek. Én egy 2,6kg-os gyümölcsöt vettem ami 7800ft-ba került, tehát nem olcsó dolog, de egyszer az életben érdemes kipróbálni.
A kiszedett gyümölcshúst nem szabad sokáig tárolni, frissen meg kell enni. A hűtőben 2-3 napig tárolva már nem olyan finom és nagyon erős szaga lesz.


A héj tüskés, kemény, erősen megfogva szúrja kezünket. A belseje több gerezdre oszlik, úgy kell elképzelni mint egy nagy vadgesztenyét. A gyümölcshús a gerezdekben helyezkedik el. Színe fajtától függ. Lehet egészen pirosas, narancssárgás és világos sárga. Alaposan megnézve, látható hol válik ketté a gerezd, ott kell óvatosan végig vágni késsel.

A magok a gyümölcshúsban helyezkednek el. A magok száma és alakjuk is faji bélyeg. A trópusokon az a jó, ha minél kevesebb mag és fejletlen. Így több a gyümölcshús. Az életképes mag 'kövér' és kemény. A fejletlen mag lapos, puha és könnyen hajlítható.
A képen látható magok között a bal alsó sarokban lévő 2 mag nem jó.

Mag ültetés:
A magokat meg kell mosni. Nem szabad mélyre ültetni. Én a föld tetejére fektettem, és vizes zsebkendővel takarom. Érdemes használni egy üres akvárium üveget amit üveglappal fedünk. Így a meleg és a magas pára biztosított. A vizes zsebkendő azért kell, hogy az elején a mag és a csírája ne száradjon ki. Ha legyökerezett akkor már képes ellátni magát vízzel, így 1-2 hét múlva le lehet szedni a vizes zsebkendőt. 




Írta: Petróczki Márton
A képek sajátok, a cikk terjeszthető a forrás megjelölésével. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése