2015. január 2., péntek

2014-es év

2014-ben nem voltam túl aktív blogger, így nem sok bejegyzést csináltam. A 2013/2014-es tél alatt nagyon sok növény tönkre ment sajnos, így a trópusi növényeket nem is erőltettem. Mostanában újból elkezdtem bővíteni a gyűjteményemet.

Néhány növény:

Mangosztán, (angolul: mangosteen)
Latin neve: Garcinia mangostana
2013 nyarán kaptam 22 magot. Ezek nedves kókuszrostban érkeztek. Elültettem és teltek múltak a hetek, de egyik se csírázott. Kb. télre az összes mag elrothadt, kivéve egyet. A télen össze raktam egy kis floráriumot, amiben volt fény, meleg és magas pára. A mag nagyon lassan de elkezdett csírázni. A magot feljebb raktam, hogy félig kilógjon. A fény hatására be is zöldült. A gyökere nagyon lassan fejlődött. A hajtás még lassabban nőtt, sokszor meg is állt a fejlődésben. Nagy nehezen, de eljutott idáig, később elajándékoztam. (a mag ültetéstől számítva majdnem 1 éves)


Szamóca guava (angolul: strawberry guava)
Latin neve: Psidium cattleianum
Ez egy örök darab. Nagyon szívós növény. Nem igényli a magas párát, a gyökere nem érzékeny, kártevőt még nem láttam rajta. Ha valami nagyon durva hibát nem követünk el, akkor ezt a növényt nem lehet elpusztítani. Télen az 5 fokot bírja, de a meleg 23 fokos szobát is, viszont ha kevés a fény sok levelet le fog dobálni. A virágja szép, fehér és illatos. Ha termése normálisan be tud érni, akkor finom. Magról vetve gyorsan termőre fordul.


Gránátalma (angolul: pomegranate)
Latin neve: Punica granatum
Ez egy Mediterrán növény. Lombhullató és -14 fokig fagytűrő. Szaporítani mindenképpen dugványról érdemes, és a dugványnak valót termő növényről kell vágni. Magról is lehet ültetni de annak sok idő kell és nem biztos, hogy olyan bőtermő lesz. A mi klímánkat nagyon jól bírja, viszont télen szükséges a takarás. Vannak telt virágú fajták, amik nem fognak teremni.


Szentjánoskenyérfa (angolul: carob)
Latin neve: Ceratonia siliqua
Ez is egy Mediterrán növény. Kétlaki és cauliflora(törzsön virágzó), 0-5 fokon szépen kitelel. Lassan fejlődik, és mivel kétlaki így nem lehet tudni, hogy a magonc milyen nemű lesz. Ezért ha valaki nem fél a kísérletezéstől akkor érdemes átoltani már egy virágzó növényről aminek tudjuk a nemét. A gyökere érzékeny a túlöntözésre.


Avokádó (angolul: avocado)
Latin neve: Persea americana
Az én növényem egy oltvány. A fajtája: 'Hass'. Igényli a rendszeres tápanyag utánpótlást. A gyökere nem szereti a túlöntözést, ezért erre mindig oda kell figyelni. Ha a talajban magas a só tartalom azt se szereti. Rendszeres csapvízzel való locsolás esetén tápanyaghiány lép fel. Lehet szobában és hideg teleltetőben is teleltetni, de 5 foknál hidegebbet ne kapjon. Sötét helyen ledobálja a leveleit. Magról sok idő mire termőre fordul és ahhoz hatalmasra kell nőnie. A virágzása se egyszerű, a növény egylaki, virágzata van, viszont a bibe és porzó különböző időben működik így saját magát nehezen tudja porozni. Ráadásul a saját pollenje alig jó(önmeddő), a sikeres önbeporzásból is nagyon kevés marad meg. Ezért más fajta kell ami porozza. Úgy szokták árulni, hogy van A és B fajták, a megporzás érdekében az A és B is kell. Ezek egymást porozzák, így mind a két fa terem. Egy nagyon gyakori páros a 'Hass' és a 'Bacon'. Az új levelek pirosak, ezek látszódnak a képen.


Natál szilva (angolul: natal plum)
Latin neve: Carissa macrocarpa
Ez is egy örök darab. Örökzöld, dugványozható és hamar termőre fordul. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy önmeddő, ezért két növény kell a terméshez. Túlöntözést nem szereti, igényli a rendszeres tápozást. Nyáron a 4cm-es fehér virágai nyílnak, illatosak. Télen előfordulhat, hogy pajzs-tetves lesz. 5 fokot gond nélkül elviseli.


Narancsbogyó (angolul: orangeberry)
Latin neve: Glycosmis pentaphylla
Nem gyakori növény nálunk, ez is egy gyümölcstermő növény. Melegigényes, és a csapvízzel való locsolást azonnal levél sárgulással hálálja meg. Enyhén savanyú talajt igényel. Egyébként nem túl igényes növény, magról szaporítható, nem kell oltani. Termése kis rózsaszín bogyó.


Kaffir szilva (angolul: kaffir plum)
Latin neve: Harpephyllum caffrum
Afrikából származik. Nagyon gyorsan fejlődik, és gyorsan termőre fordul. Viszont önmeddő sajnos, ezért két növény kell a terméshez. Nem igényel magas párát, ha kis cserépben van túllocsolni alig lehet, mert nagyon gyorsan elpárologtatja a vizet, ha sokáig szomjazik azt is jól tűri. Télen az 5 fokos telelést gond nélkül veszi, általában ilyenkor szokta az öreg leveleket ledobálni, amik először pirosra színeződnek.


Cukornád (angolul: sugarcane)
Latin neve: Saccharum officinarum
Ez nem gyümölcstermő növény, ráadásul egyszikű. Viszont ez az igazi cukornád, a belseje valóban tele van cukorral. Szüretelni csak a csupasz, lilásra színeződött darabokat szabad. A növény nagyon vízigényes, és eszméletlenül igényli a tápanyagot. Jóformán túltápozni se lehetne, persze ésszerűen kell adagolni a műtrágyát, de a megengedettnél néha lehet többet adni. A gyökere nagyon sűrű, az egész cserepet benövi, még a föld legtetejét is. Minél nagyobb cserepet kap annál jobban "elszabadul". Ha van elég víz és tápanyag akkor egy évben nagyon sokat tud fejlődni. A hidegtűréséről nem tudok, az 5 fokot gond nélkül elviseli, viszont még télen is igényli a sok vizet, amit persze én mindig módjával adok. A tavaszt így kezdte:


Kakakó (angolul: cacao)
Latin neve: Theobroma cacao
Ez egy trópusi növény, igényli a magas párát. Pára hiány esetén az öreg levelek széle elkezd száradni majd lehullanak. Száraz levegőn könnyen atkás lesz. A fiatal növény nem bírja a tűző napot, ezért maximum félárnyékot kaphat. Viszonylag egész gyorsan fejlődik, rendszeres tápoldatozást igényel és nem szabad túl locsolni. Cauliflora, tehát a törzsön virágzik, így érdemes egy egyenes törzset kinevelni, majd a nekünk megfelelő magasságnál a koronát kialakítani. Attól nem kell félni, hogy gyorsan kinövi a helyét, mert erősen vissza lehet vágni a koronáját, a virágok úgy is a törzsön fognak megjelenni. A szobában általában túl alacsony a páratartalom, nyáron kint a szabadban is túlságosan mozog a levegő, ezért én azt tanácsolom, hogy csak az próbáljon ilyet tartani aki rendelkezik egy fóliasátorral vagy üvegházzal. 20 fok alatt ne legyen, mert gyorsan tönkre fog menni. Csapvíz nem jó, hamar vashiányos lesz.


Pisztácia (angolul: pistachio)
Latin neve: Pistacia vera
A növény a Mediterrán melegebb részein él. Az igényei élesen eltérnek a megszokott növényektől. Nagyon szereti a meleget, nem igényli a magas párát, sőt a lehető legalacsonyabb legyen mert sok gomba szereti. A vízigénye se nagy, a földje legyen laza és levegős. Pangó víz tilos, és két öntözés között is nagyjából száradjon ki a föld. Csak is kizárólag tűzőnapot kaphat. A növény lombhullató. Fagytűrése elméletileg maximum -15 fok, gyakorlatilag meg -22 fokot károsodás nélkül elviselt Magyarországon. Szaporítani lehet magról, de 10 év mire termőre fordul. Kétlaki, ezért a magoncok nemét nem lehet tudni, viszont a termős egyedek a gyakoriak. A virágzási idő is eltérhet a növények között. Ezért átoltani szokták, a jól bevált termő és porzó fajtákkal. Egy növényre csak egy fajtát oltanak, olyat nem csinálnak, hogy félig termő és félig porzó. Alanynak más pisztácia fajokat használnak. A fa akár 300 évig is élhet. Aki ki akarja ültetni ezt nézze: csak homokos talaj, kevés csapadék, legmelegebb legnaposabb terület.


Tampoi (angolul: tampoi fruit)
Latin neve: Baccaurea macrocarpa
A növény neve valószínűleg malajziai nyelven van, egyébként egy malajziai várost hívnak így. A növény nagyra nő, kétlaki, és cauliflora. 4 magot kaptam Malajziából, azóta is élnek. Magas párát igényel, a csapvíz felejtős.


Szurinámi cseresznye (angolul: pitanga)
Latin neve: Eugenia uniflora
Az Eugenia nemzetséget ajánlom mindenkinek, nem kényesek, nem igényelnek magas párát. A túlöntözést nem bírják, tűző napot is elég jól bírják, de jobb ha valami kicsit rájuk árnyékol. Magról viszonylag elég hamar termőre fordulnak. Egy növény is képes teremni. Nincs erős növekedésük, sokáig elférnek. Pajzstetvek megtámadhatják télen.




Írta: Petróczki Márton
(a képek sajátok)

1 megjegyzés:

  1. Szia,érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet cukornád növényt, vagy egy kis dugványt kapni? Ki szeretném próbálni.

    Zsolt.

    VálaszTörlés