2013. február 1., péntek

Növény inkubátor

Növény inkubátor 

Az a megfelelő hely, ahol a trópusi magokból kifejlődő növények meg tudnak erősödni. A méretéből adódóan csak addig maradnak benne a magoncok, amíg ki nem növik.
A trópusi növényeknél nagyon számít, hogy megfelelő környezetben nőjenek. Ez a magoncokat még érzékenyebben érinti, ezért több magnál érdemes egy ilyen megépítése.
A szükséges igények:
-pára
-fény
-hőmérséklet

Ezeknek meg kell felelnie. Sokszor télen vetjük el a magokat, mivel ilyenkor lehet hozzá jutni az értékes magokhoz. Általában egy ablakpárkányra kerülnek, ahol a szigetelésből adódóan beszivároghat a hideg, szellőztetéskor vagy a huzat mind stressz okozója lehet egy trópusi növénynek. A pára is nagyon fontos, főleg a panelházakban ahol alacsony a páratartalom. A túlpárásítás se jó a lakásnak, a vízzel való permetezés se a legjobb, hisz minden elázik, rendszeresíteni meg úgy se lehet. Ha nem használunk pótvilágítást akkor a természetes fénnyel kell beérni.
A megépítése elég egyszerű, anyagilag nem megterhelő.
Amit én építettem, részben saját ötlet, részben ismert dolgok.

Hozzávalók és az elkészítése:
Akvárium üveg(mérete az igényünk szerint, minél magasabb annál tovább férnek el benne a növények), kell még fólpack(átlátszó), egy kis szigetelő szalag, néhány egyforma cserép.
Az összerakása elég egyszerű, az akvárium üveghez kivágjuk a fólia darabot, szigetelő szalaggal leragasztjuk. Úgy tervezzük, hogy az egész tetejét elfedje, később úgy is vissza hajtjuk. Nyitáskor majd a szigetelő szalagot kell felszedni, így hozzá lehet férni a növényekhez bármikor, és ha végeztünk vissza lehet ragasztani.
Az akvárium üvegbe öntsünk vizet, nyugodtan lehet 3-4cm vízoszlop. A kifogyott pet palackok alját levágjuk és bele rakjuk a cserepeket. Akár ültethetünk levágott aljú műanyag palackba, annak az alját lyukasszuk ki, és azt rakjuk egy olyanba ami nem lyukas. Jobb is ilyenekbe ültetni, mert így több helyet meg lehet spórolni, tavasszal úgy is szét lehet ültetni a növényeket. Nagy hatalmas cserepekbe ültetni fölösleges.
Ha ezzel elkészültünk akkor majdnem készen vagyunk. Már csak a hőforrást kell megoldani, hisz így simán nem lesz olyan pára. A hőforrás a radiátor lesz, általában az ablak alatt van. Ha elég széles akkor arra is kerülhet az akvárium üveg. De ha kicsi a radiátor akkor félig ablakpárkányon és félig a radiátoron is lehet.
Kis akváriumnál elég négy, nagyobbnál több egyforma cserép kell, amivel felmagasítjuk az üveget a radiátortól. Az üveg alja és a radiátor között legalább 5-8cm legyen, bár ez a fűtéstől is függhet. Ha fele lóg csak oda akkor elég csak azon a részen kitámasztani.
Ha ez meg van, akkor el is készültünk.
Lehet kicsit bonyolultnak tűnik, de elég egyszerű.
Összesítve: van egy akvárium üveg, ami cserepekkel van felmagasítva, alulról jön a talp meleg, fölül le van fedve fóliával,(kis rés mindig legyen) ami megfogja a párárt, az akvárium üvegben van víz, amitől folyamatos pára van, a cserepek el vannak zárva a víztől így nem rothadnak ki a növények.
Amit ne csináljunk: ne rakjuk magasítás nélkül a radiátorra, ne takarjuk le teljesen az akvárium tetejét mert be fog rothadni, és a cserép földje ne álljon a vízben mert berothad és a növény elpusztul.
Ha ez sikerül erre számíthatunk:
Folyamatos meleg van benne, nem túl meleg, így a növények számára pont jó, a víz miatt magas a pára, le is csapódik ami visszafolyik. Mivel az ablak előtt van ugyan úgy kapják a fényt. Ha jól csináltuk eszméletlen jól fejlődnek a növények. Saját tapasztalat is van, mivel ez nem csak elméleti, hanem gyakorlati dolog is. Egész télen üzemelt, idáig jackfruit, licsi, szalakka pálma, longán és chempedak növekedését segíti/segítette elő.
Persze lehet sokkal nagyobb akvárium üvegben is megcsinálni, pótmegvílágítással és a kis vizet fűtve egy kis trópusi klímát lehet létrehozni. Látványra se utolsó.
Néhány kép:
Így néz ki szemből:

 Oldalról, a lényeg az akvárium üveg elhelyezkedése:




Így néz ki a saját:


Írta: Petróczki Márton



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése